EU-valet är över. Utan synlighet i stora medier skrapade vi ihop 0,6 %. Nu bygger vi vidare på den mobilisering vi gjort och bjuder alla pp-vänner att hänga på.  Hör av dej till stockholmsregionen@piratpartiet.se om du vill bidra.  Besök också piratpartiet.se.

Kgl Maj:ts indragningsmakt har kommit tillbaka

“Staten beslagtar Pirate Bays nätadresser” rapporterar DN.

Vi kan konstatera att Kgl Maj:ts indragningsmakt kommit tillbaka! På 1830-talet blev kung Karl XIV Johan sur på Lars Johan Hiertas då nystartade och liberala Aftonbladet och drog helt enkelt in utgivningstillståndet, med det som kallas indragningsmakten.

 

Hierta startade då Det Andra Aftonbladet, som kungen drog in. Vi fick Det Tredje Aftonbladet, som drogs in, och så vidare till det Tjugoförsta Aftonbladet, då Karl XIV Johan tröttnade och lät tidningen fortsätta.

Att försöka stoppa medier, i detta fall genom att dra in deras namnrätt, skall ses som illegitimt i varje rättsstat.

Och det är som historien visat kortsynt, ineffektivt, och utövandet av indragningsmakt har en dragning åt det högeligen puerila.

Internet skall rättsligt och etiskt behandlas likt tidigare etablerade medier, som tidningar, telefoner och papperspost.

Tyvärr ser vi allt fler exempel på att politiker och rättsutövande myndigheter tar till allt mer av censur och övergrepp mot fritt informationsutbyte (jfr massavlyssningen hos NSA och FRA), förmodligen i desperation över att de är tanke- och idémässigt akterseglade.

Kommentarer

Inga kommentarer.