Våra frågor blir allt aktuellare, verkar det, när kontroll- och övervakningssamhället växer och sammanhållningen i samhället minskar. Regeringen vill  till exempel nu ha rätt att utlysa undantagstillstånd och bestämma utan riksdagen.

Vi är c:a  500 i stockholmsområdet nu. Välkomna alla nya och tack för att ni andra håller ut.
Är du ny medlem – gå till  medlemssidan här och logga in med lösenordet som du hittar i ditt välkomstmail. Vill du bli medlem,  klicka “Bli pirat” till höger. Eller vill du “bara” hjälpa till (toppen!). Gå till “Att göra”.

Surfa smart

Att kunna surfa säkert och ostört på nätet blir en alltmer exklusiv möjlighet, alltmedan stora techleverantörer mer eller mindre tvingar sej på nya datorköpare med dyrbara och invasiva program och funktioner, .som i sin tur bjuder sina resultat till statliga övervakare.  Det finns dock mycket att göra för att förbättra sitt läge, när det gäller skydd mot hackers, spam, riktad reklam, övervakning och oönskad registrering för olika ändamål. Alla kan bidra till att rädda vad som kan räddas av det ursprungliga fria kreativa internet, genom att  medvetet välja vad man använder.

Ett viktigt positivt val gör man redan om man skaffar sej en dator och inte nöjer sej med en smartphone, vilket gör problemen större, eftersom då finns färre valmöjligheter, och en smartphone är svårare att behärska fullt ut. Att använda en dator ger alltså mer möjligheter till kontroll och säkerhet.

Undvik monopolisterna

Först ett grundtips: Undvik monopolisterna, det stora Tech-jättarna har en stor makt över våra kommunikationer och spårar oss hela tiden för att kunna sälja våra data till hugade annonsörer och på begäran förse statliga och privata övervakare med uppgifter om oss för att se till att vi håller oss i schack.

Det finns alltså andra lika bra och säkrare alternativ. (De stora förekommer också i listningarna, välj alltså gärna bland de andra.)  Här finns

andra operativsystem  (se t.ex Linux) ,
andra mailleverantörer (än gmail m.fl.),
andra sökmotorer, (än Google)
andra kontorssviter, (än Office)
andra videosajter  (än Youtube)
etc. än de som ägs av de stora.

Så här ser det koncentrerade ägandet ut:

Microsoft, (äger microsoft.com, office, edge, live.com, hotmail, skype, bing, teams, msn, xbox mm)

Google (äger google, youtube, gmail, blogger, android, chrome, google maps, google cloud, google translate mm)

och Meta , (äger facebook, messenger,  instagram, whatsapp, oculus mm). OBS, när du är på en annan sajt som erbjuder dej att logga in via facebook, använd sajtens egna inloggning med användarnamn och lösenord, annars registreras du av facebook.  Även Google försöker detta ibland, så se upp..

och det finns andra nätbutiker än Amazon, som skaffat sej en dominerande ställning.

Varför undvika monopolisterna?: Det finns goda skäl att inte göda de stora nätföretag, som jobbar hårt på att skaffa sej ett globalt monopol på att möjliggöra våra moderna kommunikationer. Privata monopol har alltid varit tvivelaktiga, eftersom deras mål  handlar om vinst och marknadsandelar, som inte alltid främjar oinformerade kunders långsiktiga intressen. Dessa stora bolag, som Microsoft, Google och Facebook, är också attraktiva för makthavares intressen av kontroll över sina medborgare, en samverkan som tydligast avslöjades av Edward Snowden när det gäller USA:s säkerhetstjänst NSA och dessa bolag. Du blir registrerad och dina data kan säljas till vem det vara må och lämnas ut till statliga övervakningsorgan.  De samlar idogt på allt du gör, och strukturerar materialet med sina algoritmer, så de får en bild av vem de tror du är, som sedan erbjuds intressenterna.

Att välja operativsystem

Microsofts Windows sitter på 78 % av alla datorer och 14% på Apples Mac. Det oberoende operativsystemet Linux i olika former finns på 1,6 % av persondatorerna. Samtidigt används Linux i de flesta stordatorerna, som grund i smartphones och nya uppkopplade ting, på grund av dess flexibilitet och höga kvalitet. Microsoft har lyckats med att få sitt operativsystem installerat i förväg på de flesta datorer som säljs, ett förfarande som inga datorbutiker verkar ha problem med, liksom myndigheter och organisationer som skaffar nya datasystem. Det går att byta!

Förutom att de linuxbaserade systemen kan skaffas utan kostnad så är själva källkoden fullt synlig och redovisad, så kunniga personer kan kolla att inga bakdörrar och medvetna säkerhetsbrister finns. Detta i motsats till hos de dyra köp-programmen med sin hemliga kod,  så kallad proprietär programvara i motsats till fri sådan.

Att välja mailkonto

Det finns massvis med leverantörer av gratis mailkonto på internet, som dessutom inte läser vad du skriver. När det gäller själva mailkontots kvalitet finns ingen anledning att välja den stora monopolsträvaren Googles gmail. Sök på gratis mail (eller se länken ovan) och skrolla förbi de stora. Här finns några särskilt säkra mailkonton.

Att välja sökmotor

Om du vill söka i fred, och få relevanta svar som inte är anpassade till vad du förväntas vilja se, undvik Google och Bing. Det finns flera sökmotorer som varken registrerar dina sökningar och säljer dom eller ger dej “utvalda” sökningar. Till exempel duckduckgo.com  och startpage.com.  (Se länken ovan)

 

Chattar

Säkra krypterade chattar är Signal  och Telegram.  Till för mobiltelefoner. Även Facebooks Whatsapp är enligt dem krypterad. Här kan man också prata med varandra.

 

Forum

med chattar:  Mattermost

 

Videokonferensprogram

Jitsi

 

Kontorsprogram

(ordbehandlare, presentationer, kalkyl, ritning, databas)  : Libre Office

 

Fria progam för kreativ verksamhet:  

Sådana typer av program förekommer inte hos Tech-jättarna, utan hos andra stora och dyra leverantörer. Det finns möjlighet att använda fria program som för de allra flesta behov är lika användbara som deras dyra motsvarigheter. Ladda ned dem till din dator och använd dem. Vi rekommenderar:

Bildediteringsprogram:  Gimp
Ljudeditering: Audacity
Videoeditering: Kdenlive

 

 

Övrigt – (mer kommer)

Stasi ville veta allt om alla för att kunna motverka oönskad politisk aktivitet innan den visade sej. se filmen https://www.youtube.com/watch?v=M3mQu9YQesk

Ett intressant tema: Att agera politiskt i “kan antas” – samhället.  Många tvångsmedel, som övervakning av olika slag, registrering och hindrande av kommunikation får komma att användas mot personer och organisationer som “kan antas” komma att begå brott i något senare skede, eller personer i dessas nätverk.

Här ska vi samla tips på mer program och metoder för att kunna surfa säkrare och mer ostörd.

VPN  (Virtual Private Network)   är program som lägger sej mellan din IP-adress och nätet, och underlättat ostört surfande. Här några  tips om säkerhet på browsern Firefox.    <a href=”https://www.bestvpn.com/blog/7535/recommended-firefox-security-extensions/“>Bra tillägg till Firefox</a>

Tor (The Onion Router) är ett nätverksprotokoll och en mjukvara som gör det möjligt att surfa på internet anonymt och säkert.

 

Här en gammal, numera arkiverad hemsida, som söker informera nybörjare om Nätet och säkerhet.

Denna text är inte “fullständig”. Vet du något som bör tilläggas, maila stockholmsregionen   @    piratpartiet.se