Surfa smart

Att kunna surfa säkert och ostört blir en alltmer exklusiv möjlighet. Det finns dock mycket att göra för att förbättra sitt läge, när det gäller skydd mot hackers, spam, riktad reklam, övervakning och oönskad registrering för olika ändamål.

Ett viktigt val gör man redan när man skaffar sej en dator om man inte nöjer sej med en smartphone, vilket gör problemet större, eftersom då finns färre valmöjligheter och en smartphone är svårare att behärska fullt ut. Att använda en dator ger alltså mer möjligheter.

Monopolisterna

Först ett grundtips: Undvik monopolisterna, det finns andra operativsystem, andra mailleverantörer, andra sökmotorer, andra chattar, kontorssviter, andra IP-telefonisajter, andra videosajter etc. än de som ägs av

Microsoft, (microsoft.com, office.com, live.com, hotmail, skype, bing, msn, xbox mm)

Google (google, youtube, gmail, blogger, android, chrome, google maps, google cloud, google translate mm)

och Facebook (facebook, instagram, whatsapp, oculus mm). OBS, när du är på en annan sajt som erbjuder dej att logga in via facebook, använd sajtens egna inloggning, annars registreras du av facebook.

och det finns andra nätbutiker än Amazon.

Varför inte monopolisterna: Det finns goda skäl att inte göda de stora nätföretag, som jobbar hårt på att skaffa sej ett globalt monopol på att möjliggöra våra moderna kommunikationer. Privata monopol har alltid varit tvivelaktiga, eftersom deras mål måste handla om vinst och konkurrens oftast är en drivkraft, som inte alltid främjar oinformerade kunders långsiktiga intressen. Dessa stora bolag, som Microsoft, Google och Facebook, är också attraktiva för makthavares intressen av kontroll över sina medborgare, en samverkan som tydligast avslöjades av Edward Snowden när det gäller USA:s säkerhetstjänst NSA och dessa bolag. Du blir registrerad och dina data kan säljas till vem det vara må och lämnas ut till statliga övervakningsorgan.  De samlar idogt på allt du gör, och strukturerar materialet med sina algoritmer, så de får en bild av vem de tror du är, som sedan erbjuds intressenterna.

Att välja operativsystem

Microsofts Windows sitter på 78 % av alla datorer och 14% på Apples Mac. Det oberoende operativsystemet Linux i olika former finns på 1,6 %. Samtidigt används Linux i de flesta stordatorerna, på grund av dess kvalitet. Microsoft har lyckats med att få sitt operativsystem installerat i förväg på de flesta desktop-datorer som säljs, ett förfarande som inga datorbutiker verkar ha problem med, liksom myndigheter och organisationer som skaffar nya datasystem. Det går att byta!

Förutom att de linuxbaserade systemen kan skaffas utan kostnad så är själva källkoden fullt synlig och redovisad, så kunniga personer kan kolla att inga bakdörrar och medvetna säkerhetsbrister finns, i motsats till hos de dyra och dolda köp-programmen.

Att välja mailkonto

Det finns massvis med leverantörer av gratis mailkonto på internet. När det gäller själva mailkontots kvalitet finns ingen anledning att välja den stora monopolsträvaren Googles gmail. Sök på gratis mail och skrolla förbi de stora.

Att välja sökmotor

Om du vill söka i fred, undvik Google och Bing. Det finns flera sökmotorer som varken registrerar dina sökningar och säljer dom eller ger dej “utvalda” sökningar. Till exempel duckduckgo.com  och startpage.com.

Övrigt – (mer kommer)

Stasi ville veta allt om alla för att kunna motverka oönskad politisk aktivitet innan den visade sej. se filmen https://www.youtube.com/watch?v=M3mQu9YQesk

Ett intressant tema: Att agera politiskt i “kan antas” – samhället.  Många tvångsmedel, som övervakning av olika slag, registrering och hindrande av kommunikation får komma att användas mot personer och organisationer som “kan antas” komma att begå brott i något senare skede, eller personer i dessas nätverk.

Här ska vi samla tips på mer program och metoder för att kunna surfa säkrare och mer ostörd.

<a href=”https://www.bestvpn.com/blog/7535/recommended-firefox-security-extensions/”>Bra tillägg till Firefox</a>