Nu är EU-valet över. Ingen succé vad gäller antal röster, men tack ni som håller ut.  Sen var det en  hyfsad tillströmning av nya medlemmar. Välkomna alla.
Är du ny medlem – gå till  medlemssidan här och logga in med lösenordet som du hittar i ditt välkomstmail. Vill du bli medlem,  klicka “Bli pirat” till höger. Eller vill du “bara” hjälpa till (toppen!). Gå till “Att göra”.

Nu kommer statens virus till din telefon – om du är skum

Nu har regeringen gått ut med förslaget om statliga trojanvirus, som ska kunna skickas eller fysiskt placeras i datorer, smartphones och kommande “smarta ting”. Detta för att kolla på vad som finns på sakerna och på skyddade konton man har på nätet, sätta på mikrofon och kamera mm, liksom hindra att meddelanden kommer fram dit dom ska. Detta om du eller någon i din närhet som du umgås med är skäligen misstänkt (den lägre misstankegraden ) eller om du är allmänt intressant för spaning i underrättelseverksamhet efter såna som kan tänkas begå brott någon gång. Flera remissinstanser säger nej och man talar om ett paradigmskifte i övervakningssamhället. Regeringen har struntat i dessa och skärper i stället texten som de nu skickar till lagrådet, rättssamhällets sista utpost…  Hoppas kan man ju alltid.

Här kan ni se den – notera fikonspråket för att göra det svårt att fatta. Din mobil är ett “avläsningsbart informationssystem” till exempel. Liksom din smart-TV om du skaffat en sån.

Många märkliga detaljer kan man notera. Till exempel att inga kontakter alls tagits med antivirusföretagen (detta enligt regeringens handläggare)., vars affärsmodeller uppenbarligen hotas   Man ämnar dock – med ändring  efter remissomgången – tvinga telekomföretagen att bistå på olika sätt.

Man ska inte kunna avlyssna samtal med advokater, präster och psykologer är det sagt,  men vad händer om du knallar in med din mobil till advokaten?

Med mera frågor

 

Kommentarer

Inga kommentarer.