Nu väntar vår bästa arena i juni, EU-parlamentsvalet!  Från EU kommer ju beslut i många av våra kärnfrågor, nu jobbar vi t. ex. mot massövervakningsförslaget Chat Control, läs nedan. Bidra gärna –  Är du ny medlem – gå till  medlemssidan här och logga in med lösenordet som du hittar i ditt välkomstmail. Annars kan du få det hos stockholmsregionen@piratpartiet.se  Vill du bli medlem,  klicka “Bli pirat” till höger. Eller vill du “bara” hjälpa till (toppen!). Gå till “Att göra”.

Bevara kontanterna

Alltfler börjar tala om att kontanterna snart kommer att försvinna. Som en slags oundviklig utveckling som vi måste ”hänga med i”. Senast uttalade sej Riksbanken i samma riktning, trots att man nyligen levererat nya sedlar att betala med. Och en statlig utredning förbereder saken.

4 % av penningmängden består av kontanter i dag, c:a 20% av köpen på den synliga marknaden sker med kontanter. Resten består av ettor och nollor som flyttas runt på datorer hos bankerna och riksbanken. På varje kortköp drar kortföretagen in några procent till sin vinst, som ofta landar hos storbanker. Varje transaktion registreras hos företagen, vilket ger möjlighet till sofistikerade personprofiler hos övervakningsmyndigheterna förutom spammande med riktad direktmarknadsföring. Om makthavare finner anledning kan man, som Visa gjorde med Wikileaks konto, helt enkelt stänga av möjligheten att sätta in pengar på misshagliga konton. Däremot håller man nu på att underlätta uttag från konton utan att ”behöva” ange en kod, så det gäller att hålla i korten.

Allt detta ger en bra förklaring till intresset hos maktkretsar att avskaffa kontanterna. Det anses redan lite suspekt att till exempel köpa en telefon med kontanter. Det var med viss möda och utstående av frågor och grymtanden jag lyckades handla en sådan liten spårsändare på Elgiganten med sedlar. Att folk kan vilja hjälpa varandra med lån i reda pengar eller handla på loppisar och i småbutiker utan att leverera vinster till kortföretag anses inte som ett vägande argument. Risken för att systemen kollapsar vid elavbrott verkar inte heller oroa. Det praktiska att slippa gräva efter sedlarna för konsumenterna och den förenklade hanteringen för etablerade affärsidkare trycker på.

Så nu pågår avvecklingen. Bankerna har slutat använda kontanter annat än i undantagsfall. Har du en förening med dagskassa från en insamling eller loppis så utsätts du för ett veritabelt polisförhör av kassapersonalen på banken om du försöker sätta in pengarna. Alla är då i princip misstänkta för “penningtvätt”. Vilket personalen ifråga knappast önskar, jag frågade en bankkille på Handelsbanken, som beklagade sej över detta. En annan bakgrund till hela utvecklingen är ändringar i Riksbankens regelverk, som med motivet att ”effektivisera kontanthanteringen” överlämnade sina uppgifter till vinstdrivande företag, som bankerna, Securitas m fl.  I samverkan med statens önskan att ha kontroll över medborgarna blir trycket att bli av med kontanterna starkt.

Det finns visserligen sedan rätt länge alternativa sätt att utbyta värden oberoende av de centrala systemen, som alternativa lokala valutor, typ Lets eller globala digitala pengar som Bitcoin. Och vi kan ju byta grejer och ge varann saker. Dock kommer för en överskådlig framtid papperspengarna vara det enkla, kostnadsfria, decentraliserade, oberoende och för utomstående anonyma sättet att utbyta värden med varandra. Många vill tjäna pengar på våra ekonomiska mellanhavanden och många vill kartlägga oss in i minsta detalj. Vill vi undvika eller minimera detta handlar det i dag om att slå vakt om kontanterna.

 

Anders Erkéus

Kommentarer

Ingvar Kullberg skrev

Håller fullständigt med både Artikeln och signaturen “Rockefeller”. Lägg därtill till den nya “chipsterkulturen” (det är coolt att springa och chippa sig och ha alla ID:n och bankkort kopplade till chippet i näven), som det mer och mer pushas för i media. På EU dagen 2012 sändes nedanstående 10 minuter långa inslag i studio 1,

EU medborgare ska förses med mikrochip. RFID.Skolklass teströstar.

Kontantlöst samhälle + chippning av befolkningen = ??? Det är nästan så man börjar tro att konspirationsteorierna om New World Order med en chippad världsbefolkning är sanna. Usch, fy mig!!! Bäst att ta av sig foliehatten och bli en respektabel medborgare igen ..

M. Philipson skrev

Bra skrivet! Förutom den övervakning och kartläggning som sker vid kortköp så är det stor tveksamhet om det är billigare för samhället än kontanter och det är definitivt inte säkrare! Risken för kontokortsbedrägerier med kapade kort är stor. Det är lätt att få bankkontot tömt om någon kommer över kortuppgifterna. Om folk inser detta så kommer säkert kontanterna att få en renässans. Läs också vad Björn Eriksson har skrivit om bankerna och kontanthanteringen: http://www.kontantupproret.se/wp-content/uploads/2014/11/Korten.Pa%CC%8A.Bordet.print_.pdf

Rockefeller skrev

Det här var det bästa som kommit från PP på mycket länge ! Håller med om nästan allt.

Banken är både domstol och bödel. De kan neka dig att utföra transaktioner precis som de känner för. Glöm aldrig att det är politiken som ger bankerna privilegiet att parasitera på oss. Banker har inget med kapitalism att göra.

Papperspengar är inte decentraliserade. De är en del av ett planekonomiskt betalsystem. Deras värde kan manipuleras av centralmakten.

Nu håller man på att avskaffa kontanterna genom att knappt släppa de nya sedlarna. Vem törs sitta på gamla sedlar ? Folk måste nu göra sig av med alla sina gamla sedlar och lär inte vara speciellt villiga att acceptera annat än nya sedlar. Eftersom de nya sedlarna fortfarande inte finns i bankomaterna så kommer folk vilja ha betalt i banköverföring. ( Utom typ 80 automater st i Sverige. Rätta mig om jag har fel Då talar vi om 200kr sedlar. Tusenlappar finns ju inte att tillgå i automat.) Sedelbytet är ett effektivt sätt att decimera kontanterna. De nya sedlarna kommer inte att komma ut i någon större utsräckning om det vill sig illa.

I Sverige är ca 3% av valutan sedlar och mynt. Det finns inga digitala pengar utom hos riksbanken. Det som vi har på konton och det som vi överför vid kortbetalning är inte pengar utan räntebärande skulder. Även om vi är skuldfria så är det ändå räntebärande skulder som någon annan har lånat. Det är nämligen så valuta föds av privata banker om inte riksbanken har skapat dem. Kontoinnehav är fordringar på riksbankspengar. Det är INTE pengar.