Nu väntar vår bästa arena i juni, EU-parlamentsvalet!  Från EU kommer ju beslut i många av våra kärnfrågor, nu jobbar vi t. ex. mot massövervakningsförslaget Chat Control, läs nedan. Bidra gärna –  Är du ny medlem – gå till  medlemssidan här och logga in med lösenordet som du hittar i ditt välkomstmail. Annars kan du få det hos stockholmsregionen@piratpartiet.se  Vill du bli medlem,  klicka “Bli pirat” till höger. Eller vill du “bara” hjälpa till (toppen!). Gå till “Att göra”.

Fem timmar med Edward Snowden

Efter flera månader av krypterad kommunikation och hemliga planer har två  DNjournalister äntligen fått träffa Edward Snowden i ett hotellrum i Ryssland. Den mycket läsvärda intervjun publicerades på Dagens Nyheter den 6e november 2015.

På en mycket insiktsfull kommentar om vad “The war on terror” egentligen handlar om, säger Snowden:

“När [politiker] använder ett ord som säkerhet, så pratar de  inte om  trygghet, de pratar om stabilitet…. Stabilitet är det högsta värdet i dag. Det handlar  inte om frihet, det handlar inte om säkerhet. Det handlar om att undvika  förändringar. Att säkerställa att saker är förutsägbara, att de är  formbara, för då är de kontrollerbara.”

Och som svar på ren-mjöl-i-påsen-argumentet, säger han:

“Att säga att du inte bryr dig om rätten till integritet för att du inte har något att dölja är som att säga att du inte bryr dig om yttrandefriheten för att du inte har något att säga. Det är som att säga  att du inte bryr dig om den fria pressen för att du inte är journalist. Eller religionsfriheten för att du inte är kristen. Rättigheter i ett  samhälle är både kollektiva och individuella. Du kan inte ge bort minoriteters rättigheter även om du röstar som majoriteten. Rättigheter  är inget som ges av regeringar, de ska garanteras av regeringar och  skyddas av regeringar.”

Han har även angett sina 5 favoriter bland säkerhetsfokuserande program:

  • ToR (Verktyg för att surfa anonymt)
  • Signal (För krypterade samtal med Android och IOS mobiler)
  • Off the record (Krypteringsmetod för chatt)
  • Tails OS (Operativsystem utformat av integritetsskäl)
  • Qubes (Operativsystem utformat för att vara säkert)
Läs  hela artikeln på www.dn.se

Kommentarer

Inga kommentarer.