Ja, vi gick ju fram lite i riksdags- och kommunvalen.  Nu väntar våran bästa arena nästa år, EU-parlamentet!  V i förbereder oss, samtidigt som vi jobbar/leker vidare med idéer här hemma. Bidra gärna –  Är du ny medlem – gå till  medlemssidan här och logga in med lösenordet som du hittar i ditt välkomstmail. Annars kan du få det hos stockholmsregionen@piratpartiet.se  Vill du bli medlem,  klicka “Bli pirat” till höger. Eller vill du “bara” hjälpa till (toppen!). Gå till “Att göra”.

Stoppa Chat Control, den ultimata massövervakningen

I ett tidigare inlägg undrade vi om de finns några gränser för makthavares lust att snoka i våra privatliv .  Det verkar inte så.  EU-kommissionen, med Ylva Johansson i spetsen vill nu kunna tvinga webbleverantörer att läsa all information som passerar dem, och utan varning ta bort meddelanden eller bilder som kunde vara olämpliga, något som av praktiska skäl måste göras av något AI-program. Sparar du bilder i “molnet”, så kommer de att kollas också. Sen ska materialet skickas till en ny EU-institution för nätcensur för att analyseras och vid behov användas för åtal. Den nya centralen ska “vidarebefordra rapporter som inte är uppenbart ogrundade till Europol och behöriga brottsbekämpande myndigheter i medlemsstaterna.”

Det kommer till att börja med till stor del handla om att deras folk ska sitta och titta på familjens badsemesterbilder på barnen eller flörtiga bilder som unga skickar till varandra.  Man startar nämligen upp det hela med ett tema man tror ska gå hem hos folket: Stoppa barnporr!   Sen kommer det att rulla på, vi har ju redan kontroll och borttagning av sånt som faller under det  allt vidare begreppet terrorismpropaganda och naturligtvis upphovsrättsbrott (typ användande av kommersiella snuttar i privata kreativa skapelser).  Sen har vi ju jakten på vad en maktinstitution anser vara fake news.

När det gäller vad man får visa av  moraliska skäl vet vi dessutom att det är den minsta gemensamma nämnaren som gäller, typ amerikansk puritanism, som man kan räkna med att AI:t kommer att tillämpa.

En totalkontrollerad framtid väntar.  Vi får väl fly nätet och börja träffas igen, nånstans där vi inte är scannade,  buggade, kameraaövervakade och fria att kroppsvisitera.  Där kan vi sitta och läsa grundlagen och olika samlingar av mänskliga rättigheter och känna oss nostalgiska. 🙁

Förslaget väntas behandlas till framåt hösten och det är faktiskt många medier som börjat vakna, låt oss skapa en rejäl opinion och hindra att det klubbas.   (Om det går igenom borde rimligen EU-domstolen ogiltigförklara regleringen, men svenska makthavare har en obehaglig vana att strunta i sådant – se datalagringen)

Så, här lite länkar till olika kritiker av förslaget

Här en video som berättar om förslaget   https://peertube.european-pirates.eu/w/ssT6mw67YJCyX8aV8dxgpR

Vpn-leverantören Mullvad har kostat på en affischkampanj och beskriver problemet bra här:

Vad tycker dom vuxna?    https://www.patrick-breyer.de/en/poll-72-of-citizens-oppose-eu-plans-to-search-all-private-messages-for-allegedly-illegal-material-and-report-to-the-police/

https://www.svd.se/a/66GlnQ/piratpartiet-stoppa-eu-lag-som-kraver-insyn-i-chattar

https://nikkasystems.com/2023/02/03/podd-183-chat-control-2-0/

https://www.gp.se/ledare/ylva-johansson-vill-l%C3%A4sa-din-e-post-det-%C3%A4r-ingen-bra-id%C3%A9-1.93790797

https://www.svd.se/a/0QW1kM/eu-forslaget-om-chat-control-maste-stoppas

https://maxim.tips/against-chatcontrol/

Chat Control 2.0 – EUs förslag om massövervakning

Europeiska folket säger nej till EU:s ”Chat Control”

Kommentarer

Inga kommentarer.