Nu väntar vår bästa arena i juni, EU-parlamentsvalet!  Från EU kommer ju beslut i många av våra kärnfrågor, nu jobbar vi t. ex. mot massövervakningsförslaget Chat Control, läs nedan. Bidra gärna –  Är du ny medlem – gå till  medlemssidan här och logga in med lösenordet som du hittar i ditt välkomstmail. Annars kan du få det hos stockholmsregionen@piratpartiet.se  Vill du bli medlem,  klicka “Bli pirat” till höger. Eller vill du “bara” hjälpa till (toppen!). Gå till “Att göra”.

Svenska staten förbereder filtrering av internet

Dags för ännu en åtgärd i regeringens önskelista om åtgärder som ökar dess makt på svenska medborgarnas bekostnad. Den här gången: The Great Firewall of Sweden.

Den 22 januari i år publicerade internetleverantören Bahnhof ett mail de fick från en regeringsutredare som vill diskutera möjligheten att blockera vissa IP addresser, precis som man gör i Kina och Iran. Anledningen är reglering av spelmarknaden, men vägen till helvetet är kantad med goda intentioner och den börjar med ett steg. Vi i Piratpartiet håller med Jon Karlung, Bahnhofs VD, när han säger:

Går förslaget igenom kommer dessutom en rad nya önskemål om nya ”oönskade” företeelser som ska censureras bort från medborgarna. Ingen seriös politiker borde ens komma på den tanken

Förslaget uppkom redan 2008 och stoppades. Karlung säger:

Vi vill väcka opinion offentligt nu, precis som vi gjorde 2008 när vi faktiskt lyckades stoppa förslaget. Men tyvärr verkar staten ha som taktik att försöka igen och igen tills olika typer av övervakning och filtrering drivs igenom

Sverige har alltid varit ett land som varit stolt över att vara öppet och utan censur som stryper yttrandefriheten. Att Sveriges regering nu driver fram ett förslag som får Sverige att, med all rätt, jämföras med länder som Kina och Iran när det gäller censur på internet är högst oroande. Vi tycker dessutom att det är vår skyldighet som medborgare att stå emot sådana försök.

Det här är inte första gången som internetleverantören Bahnhof står upp för sina kunders lagstadgade rättigheter och slår larm om statens försök att missbruka sin position för att tilldela sig själv mer makt än vad den borde ha i ett demokratiskt samhälle. Vi uppmuntrar andra företag och privata aktörer att följa i Bahnhofs fotspår och inte låta sig skrämmas av regeringens framställningar. Ett öppet och fritt samhälle gynnar, i slutändan, alla.

 

Kommentarer

Inga kommentarer.